Wino i czacza

Wino gruzińskie

W Gruzji najpopularniejszym alkoholem narodowym jest wino. Mieszkańcy uważają, że to właśnie u nich powstało pierwsze wino, co może być prawdą jako że początki uprawy winorośli na terytorium Gruzji datuje się na około 7 tysięcy przed naszą erą. A samo słowo „wino” prawdopodobnie pochodzi od starożytnego gruzińskiego słowa „gvino”. Wino gruzińskie jest bardzo smaczne i produkuje się w aż około 50 odmianach. Można je dostać praktycznie wszędzie – mnóstwo tu winnic, a domowe wino jest sprzedawane przy większości głównych dróg. Podczas biesiadowania czyli tzw. supry toasty wznosi się tylko winem. Tradycyjnie pijało się ten trunek w specjalnie do tego celu przygotowanych rogach, co zmuszało biesiadników każdorazowo do doszczętnego opróżniania naczynia.

Wina gruzińskie
Wina gruzińskie (żródło: torange.biz)
Tradycyjne rogi
Tradycyjne rogi do wznoszenia toastów

Chacha (czacza)

Zaraz po winie spośród alkoholi gruzińskich należy wymienić czaczę. Jest to lokalna, mocna wódka (40 – 70%) produkowana z wytłoków winogronowych. Koneserzy mocniejszych trunków mogą spróbować również gruzińskich koniaków.

Chacha - gruzińska wódka
Chacha – gruzińska wódka
Tradycyjny sposób produkcji czaczy
Tradycyjny sposób produkcji czaczy