Kachetia

Kachetia jest regionem położonym we wschodniej części Gruzji, który słynie z uprawy winorośli. Ich początki sięgają 7 tysięcy lat p.n.e., co czyni Gruzję pionierem w produkcji wina na świecie. Najlepiej do Kachetii zawitać w czasie winobrania tj. od połowy sierpnia do połowy października. Zdecydowanie warto odwiedzać winiarnie i winnice, gdzie odbywają się wyborne degustacje wina. Szacuje się, że około 70% produkcji gruzińskiego wina pochodzi właśnie z Kachetii. W regionie tym, z racji wyjątkowo żyznych ziem, występuje ponad 500 rodzimych gatunków winogron. Większość z nich, o dziwo, nadal jest nieznana poza granicami kraju – dlatego też koniecznie trzeba tu dotrzeć i spróbować samemu 🙂

Soczyste winogrona w jednej ze słonecznych winnic w Kachetii
Soczyste winogrona w jednej ze słonecznych winnic w Kachetii
Uprawy winorośli w Gruzji sięgają 7-8 tysięcy lat!
Uprawy winorośli w Gruzji sięgają 7-8 tysięcy lat!

W środkowej Kachetii w Napereuli znajduje się, godna szczególnej uwagi, winnica Twins Wine Cellar (prowadzona nota bene przez braci bliźniaków). Jest tu wyjątkowo interesujące muzeum wina – nie tylko dla smakoszy tego trunku. Podczas wizyty w Kachetii warto również zobaczyć m.in.: maleńkie i nadzwyczaj urokliwe miasteczko Sighnani, znajdujący się przy granicy z Azerbejdżanem zespół klasztorny Dawid Garedża oraz najwyższą w Gruzji monumentalną katedrę Alawerdi z XI wieku. Jak mawiają Gruzini: „Kto nie zna Kachetii, nie zna Gruzji.” Nic dodać, nie ująć – po prostu trzeba tu przyjechać.

Muzeum-winnica Twins Wine Cellar w Napereuli
Muzeum-winnica Twins Wine Cellar w Napereuli
Najwyższy w Gruzji monumentalny monastyr Alaverdi
Najwyższy w Gruzji monumentalny monastyr Alaverdi