Wino i czacza
Wino gruzińskie
W Gruzji najpopularniejszym alkoholem narodowym jest wino. Mieszkańcy uważają, że to właśnie u nich powstało pierwsze wino, co może być prawdą jako że początki uprawy winorośli na terytorium Gruzji datuje się na około 7 tysięcy przed naszą erą. A samo słowo „wino” prawdopodobnie pochodzi od starożytnego gruzińskiego słowa „gvino”. Wino gruzińskie jest bardzo smaczne i produkuje się w aż około 50 odmianach. Można je dostać praktycznie wszędzie – mnóstwo tu winnic, a domowe wino jest sprzedawane przy większości głównych dróg. Podczas biesiadowania czyli tzw. supry toasty wznosi się tylko winem. Tradycyjnie pijało się ten trunek w specjalnie do tego celu przygotowanych rogach, co zmuszało biesiadników każdorazowo do doszczętnego opróżniania naczynia.
Chacha (czacza)
Zaraz po winie spośród alkoholi gruzińskich należy wymienić czaczę. Jest to lokalna, mocna wódka (40 – 70%) produkowana z wytłoków winogronowych. Koneserzy mocniejszych trunków mogą spróbować również gruzińskich koniaków.