Kulinaria
Chaczapuri
Narodową potrawą Gruzji są chaczapuri – pszeniczne placki tradycyjnie nadziewane słonym białym serem. Istnieją również inne wersje tego pieczywa: z serem na zewnątrz zamiast w środku, z serem na zewnątrz i w środku, zamiast sera z mięsem mielonym, fasolą czy ziemniakami. Z kolei chaczapuri adżaruli – chlebki z serem o kształcie łódki podaje się z masłem i ze świeżym jajkiem. Chaczapuri można dostać praktycznie wszędzie; jada się je na obiad i na kolację, a czasem nawet i na śniadanie. Można zabrać również na drogę, gdyż na zimno sprawdzają się niemniej dobrze.
Chinkali
Bardzo popularne w Gruzji są również pierożki chinkali – charakterystyczne, lepione w kształcie sporych sakiewek. Tradycyjne nadzienie to mięso mielone (zwykle mieszanka baraniny i wieprzowiny) i bulion, który naturalnie powstaje z niego podczas gotowania. Zaraz po nagryzieniu pieroga wypija się wywar, po czym można dopiero zjeść całą resztę. Zamiast mięsa są też wariacje chinkali ze słonym serem, grzybami, łososiem czy ziemniakami.
Zupa lobio
Chyba najbardziej znaną gruzińską zupą jest zupa lobio. Lobio to czerwona fasola, która jak się okazuje jest jedynym stałym składnikiem tego dania. Konsystencja i ostrość bywa bardzo zmienna, także dodatki i przyprawy bywają dowolne. Lobio jada się w specjalnych glinianych naczyniach.
Gruzińskie sery
W Gruzji podczas supry – biesiadowania jada się naprawdę duuuużo rodzajów serów. Podawane są sery podpuszczkowe młode zalewane różnymi sosami, sery wędzone czy sery zapiekane: Sulguni czy Borano – zapiekany wraz z masłem w glinianym naczyniu.
Mięsne szaszłyki
Mimo, iż w Gruzji jada się mnóstwo serów i pieczywa jest też miejsce na różnego rodzaju mięso przyrządzane na wiele różnych sposobów. Chyba najbardziej popularne jest tu grillowane mięso drobiowe lub wieprzowe w formie szaszłyków. Do mięsa nie daje się warzyw czy żadnych innych dodatków.
Adżapsandali
Adżapsandali to swnego rodzaju gruzińskie leczo, przygotowywane głównie z bakłażanów, pomidorów i ziemniaków. Danie bywa różne w zależności od inwencji kucharza, zwykle jednak jest dość pikantne.
Adżika
Adżika to bardzo ważny dodatek w kuchni gruzińskiej. Jest to pikantna pasta przyrządzana z czerwonej papryki, czosnku, soli i mieszkanki ziół zwanej chmeli-suneli. Pasta bywa stosowana jako dodatek do mięs, jako marynata, do zup, serów i innych posiłków. Jest również wiele innych wersji adżiki: z zieloną papryką, orzechami włoskimi, z pomidorami, jabłkami czy marchwią.
Czurczchele
Czurczchele to bardzo popularne gruzińskie słodycze. Jest to mieszanka orzechów (zwykle laskowych i włoskich) nawleczonych na nitkę i zatopionych w soku winogronowym (rzadziej w karmelu). Po wysuszeniu mają formę podłużnych batonów. Mimo, iż na pierwszy rzut oka być może nie wygląda zbyt apetycznie to uwierzcie, że czurczchele to bardzo smaczna, a przy tym zdrowa przekąska!